Ce este evaluarea pentru impozitare?
Evaluarea une cladiri pentru stabilirea valorii impozabile se realizeaza doar cu ajutorul evaluatorilor ANEVAR specializati care au dreptul de a evalua proprietati imobiliare, sau cu ajutorul unui membru corporativ ANEVAR, in acest caz fiind necesara intocmirea raportului de catre un evaluator sau de catre o echipa de evaluatori specializati EPI.
Evaluare / reevaluare cladiri pentru impozitare 2022
Impozitul pe cladiri datorat pentru anul 2022 se calculeaza conform prevederilor Codului Fiscal (legea 207/2015).
Orice persoana fizica sau juridica (firma) care are in proprietate o cladire situata in Romania, datoreaza anual impozit pentru acea cladire, exceptand cazul in care se incadreaza in scutirile acordate la art 456 din Codul Fiscal.
Cota de impozitare aplicata la valoarea imobilului in utilizare nerezidentiala este semnificativ mai mare pentru cladirile care nu au fost evaluate in ultimii 5 ani atat pentru proprietari persoane fizice cat si juridice sau pentru care au trecut mai mult de 5 ani de la achizitie/construire.
Pentru a se reduce aceasta cota, se recomanda realizarea unei reevaluari pentru impozitare inainte de termenul limita de 31 martie a anului fiscal in care se datoreaza impozitul.
Stabilirea impozitului pe imobile pentru personele juridice
Conform art. 460 din Codul Fiscal, cotele de impozitare pentru persoanele juridice, utilizare rezidentiala si nerezidentiala in primii 5 ani de la achizitie/construire sau de la ultima evaluare sunt stabilite in paragrafele 1 si 2 de mai jos:
(1)Pentru cladirile rezidentiale aflate in proprietatea sau detinute de persoane juridice, impozitul / taxa pe cladiri se calculeaza prin aplicarea unei cote cuprinse intre 0,08 – 0,2 % asupra valorii de impozitare a cladirii.
(2) Pentru cladirile nerezidentiale aflate in proprietatea sau detinute de persoane juridice, impozitul / taxa pe cladiri se calculeaza prin aplicarea unei cote cuprinse intre 0,2-1,3 %, inclusiv, asupra valorii impozabile a cladirii.
Conform paragrafului 6, in situatia in care cladirea nu se afla in primii 5 ani de la achizitie/construire sau ultima evaluare, atunci cota de impozitare este de 5% conform paragrafului 8:
(6) Valoarea impozabila a cladirii se actualizeaza o data la 5 ani pe baza unui raport de evaluare a cladirii intocmit de catre un evaluator autorizat in conformitate cu standardele de evaluare aflate in vigoare la data evaluarii.
(8) In cazul in care proprietarul nu a actualizat valoarea impozabila a cladirii in ultimii 5 ani anteriori anului de referinta, cota impozitului/ taxei pe cladiri este de 5%.
Stabilirea impozitului pentru persoane fizice
Pentru persoanele fizice (conform articolului 457) care utilizeaza cladirile in scop rezidential, valoarea de impozitare se stabileste de catre personalul IDTL, conform precizarilor de la art 457 Cod Fiscal, astfel ca in aceasta situatie nu este necesar un raport de evaluare.
Pentru persoanele fizice (conform articolului 458) care utilizeaza cladirile in scop nerezidential, impozitul pe cladiri se calculeaza prin aplicarea cotelor de mai jos:
(1)Pentru cladirile nerezidentiale aflate in prorietatea persoanelor fizice, impozitul pe cladiri se calculeaza prin aplicarea unei cote cuprinse intre 0,2-1.3 % asupra valorii de impozitare
In cazul in care proprietatea nu este in primii 5 ani de la achizitie/construire sau evaluare, cota de impozitare creste la 2% conform paragrafului 4 de mai jos:
(4) In cazul in care valoarea cladirii nu poate fi calculata conform precizarilor de la punctul (1) (valoarea dintr-un raport de evaluare, valoarea finala a lucrarilor de constructii realizate in ultimii 5 ani anteriori anului de referinta sau valoarea dintr-un act de transfer al proprietatii in cazul cladirilor dobandite in ultimii 5 ani anteriori anului de referinta) atunci impozitul se calculeaza prin aplicarea cotei de 2% asupra valorii impozabile determinate conform articolului 457.
In cazul cladirilor persoanelor fizice cu destinatie mixta nu mai este necesar raport de evaluare.
Bibliografie:
Impozite pe cladiri, Cod Fiscal (legea 207/2015)
Ordonanta 81 privind reevaluarea activelor aflate in patrimoniul institutiilor publice